Ebeveynler çocukları teknolojiyi kullanırken nelere dikkat etmeli? Teknolojinin sağlıklı ve güvenli kullanımı için nelere dikkat edilmelidir? Teknoloji Kullanımı ve Ebeveynlere Önemli Tavsiye, işte size bazı tavsiyeler:
Aşırı tepki verme
Beğenin ya da beğenmeyin, teknoloji modern dünyanın ayrılmaz bir parçasıdır. Çok katı sınırlar koyarsanız ve teknolojinin korkulacak bir şey olduğu mesajını iletirseniz, bunun çocuğunuza hiçbir faydası olmaz. Bunun yerine, çocuğunuzun hayatı için işe yarayacak sağlıklı alışkanlıklar oluşturmaya odaklanın.
Çocuğunuzu küçük yaşlardan itibaren teknoloji konusunda eğitin:
Çocuğunuza tablet, bilgisayar veya diğer teknolojik cihazların oyuncak olmadığını ve dikkatli kullanılması gerektiğini açıklayın. Çocuğunuzla teknolojinin yararlarını ve risklerini tartışın. Çocuğunuzu korkutmadan, mahremiyete saygı duymanın ve kişisel bilgileri yaşına uygun bir şekilde korumanın önemini çocuğunuza açıklayın. Bu konuşmalar gelecekte de devam etmeli ve verdiğiniz bilgilerin detayı çocuğunuz büyüdükçe artmalıdır.
Kendi kararını ver
Ekran süresini sınırlamak genellikle iyi bir fikir olsa da, uzmanlar ebeveynleri teknolojiyi kullanmanın doğası gereği zararlı olduğunu varsaymamaları konusunda uyarıyor. Ailenizin teknoloji kullanımıyla ilgili kurallarını belirlerken bağlamı göz önünde bulundurun. Örneğin; Büyükanne ve büyükbaba ile görüntülü görüşme yapmak ve bilgisayar oyunları oynamak tamamen farklı bir şey. Okul öncesi çağındaki çocuğunuzu uçakta eğlendiriyorsanız, çocuğunuzun o gün fazladan ekran zamanı geçirmesi dünyanın sonu değil. Çocuğunuz bir okul projesi için araştırma yapıyorsa, bu süre çocuğunuzun her gün ekran karşısında geçirdiği zamandan sayılmaz.
Uyku saatinizi değiştirmeyin
Araştırmalar, teknolojiyi akşamları kullanmanın uyku kalitesi üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini gösteriyor. Tablet, telefon ve bilgisayar kullanımını yatmadan en az 30 dakika öncesine kadar sınırlayın.

Pür Dikkat olmak
Küçük çocuklarınız olduğunda, internette ne yaptıklarını görmek daha kolay. Yaşlandıkça, yaptıklarını kontrol etmek kolay olmayacak. Hangi web sitelerinin ve içeriğin kısıtlandığı konusunda çocuğunuza açık olun. Çocuğunuzun kullandığı teknik cihazın tarayıcı geçmişini kontrol edin ve bilmiyorsanız içeriği araştırın.
Teknolojiyi iyilik için kullanma tutumunu geliştirin
İnsanlar normalde başkalarına şahsen söyleyemeyecekleri şeyleri internette söyleyebilirler. 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, gençlerin %84’ü internette zorbalığa maruz kalıyor. Çocuğunuzla dijital etkileşimleri sırasında saygılı olmanın önemi hakkında konuşun. Çocuğunuzu çevrimiçi zorbalığa uğradığında veya çevrimiçi ortamda tanık olmaması gereken bir durumla karşılaştığında gelip sizinle konuşması için cesaretlendirin.
Dijital karar verme hakkında konuşun
Bazı web sitelerinin güvenilir bilgi içerip içermediğini söylemek zor olabilir. Çocuğunuzla internetteki bilgilerin doğru ve doğru olup olmadığını nasıl değerlendirebilecekleri hakkında konuşun. Çocuğunuzun neden bilmediği programları yüklememesi, şüpheli bağlantıları tıklamaması veya bilmediği programlarda veya web sitelerinde kişisel bilgilerini vermemesi gerektiğini açıklayın. Aynı zamanda çocuğunuza tanımadığı kişilerden gelen mesajlara cevap vermemesini ve böyle bir mesaj aldığında size haber vermesini söyleyin.
Gerçek dostluklar geliştirmesi için onu cesaretlendirin
Bazı çocuklar, gerçek hayatta arkadaşlarıyla oynamaktan daha fazla çevrimiçi zaman geçirebilir. Ancak dijital ortamda kazanılan dostluklar gerçek hayatın yerini tutamaz. Çocuğunuzun sosyal beceriler ve gerçek dünya ilişkileri geliştirmesine yardımcı olun.