Stoksuz E-ticaret (Dropshipping) Nedir? Stoksuz E-ticaret Nasıl Yapılır? 16 Mayıs 2022
  1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret Tavsiyeleri

Stoksuz E-ticaret (Dropshipping) Nedir? Stoksuz E-ticaret Nasıl Yapılır? 16 Mayıs 2022

1

Stoksuz E-ticaret hakkında bilinmesi gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz. Son yıllarda satın almanın diğer birçok faaliyet gibi dijital kanallara kayması, internetin büyük bir ticaret alanı haline gelmesine neden olmuştur. Bu alan gün geçtikçe büyüyor ve e-ticaret pastası buna göre büyüyor. Online alışveriş tüketiciler için bir alışkanlık haline gelirken, pastanın büyümesi kaçınılmaz olarak daha fazla girişimciyi e-ticaret alanına çekiyor.

Stoksuz E-Ticaret Nedir?


Keşfedilecek adaları olan uçsuz bucaksız bir denize benzetilebilecek e-ticaret, sürekli ortaya çıkan yeni iş modelleriyle daha da zenginleşiyor. Son teknolojik gelişmeler ve sürekli değişen müşteri beklentileri ışığında ortaya çıkan yeni ticaret modelleri, yoğun rekabet ortamında ayakta kalabilmek için çok önemlidir. Envantersiz e-ticaret ya da dünya çapında bilinen adıyla dropshipping, internet üzerinden satış yapanlar arasında yayılan bir iş modelidir. Peki envantersiz e-ticaret nedir?


Deposuz e-ticaret; İnternet üzerinden satılan ürünün, satıcıya hiç ulaşmadan, doğrudan tedarikçiden nihai müşteriye ulaştırıldığı bir iş modeli olarak tanımlanabilir. Bu şekilde faaliyet gösteren işletmeler hiçbir şekilde satacakları ürün tedarik etmemekte ve bu nedenle bu ürünlerin stoklanması gibi faaliyetlerde bulunmamaktadır. Son kullanıcı ile tedarikçi arasında bir köprü görevi görür. Bu açıdan bakıldığında, deposuz e-ticaret bir nevi ara iş olarak da yorumlanabilir.

Stoksuz e-ticaret kavramının dünya genelindeki popülaritesi ve AliExpress isminin yaygınlaşmasına paralel olarak gelişen süreçlerin olduğu söylenebilir. E-ticaret ve online alışverişle uğraşan hemen herkesin yakından tanıdığı AliExpress, Çin ve diğer Uzakdoğu ülkelerinden genel olarak uygun fiyatlara ürün satın alabileceğiniz bir platformdur.

Bu, bu platformlarda yapılan satın almaların doğrudan AliExpress’e değil, envantersiz e-ticaret yapan kişi veya kuruluşlara yönelik olduğu gerçeğini gözden kaçırıyor. Bunu biraz açıklayalım: AliExpress servis sağlayıcılarının çoğu Çin’deki tedarikçiler ve alıcılarla eşleşir. Yani bu platformdaki satıcılar sattıkları ürünleri kendileri üretmemekte ve stoklamamaktadırlar. Yaptıkları, aldıkları sipariş kapsamındaki ürünlerin, belirli şartlarda anlaştıkları tedarikçiler tarafından müşteriye teslim edilmesini sağlamaktır. Modelin yaygınlaşmasıyla birlikte başta Amazon olmak üzere birçok büyük e-ticaret platformu satıcılar için envantersiz e-ticarete imkan vermeye başladı.

Bu noktada stoksuz e-ticaret ile sanal marketplace uygulamalarının birbirine karıştırılması tamamen mümkündür. Bu iki model arasındaki temel fark, satılan ürünü kimin ürettiği veya tedarik ettiğidir. Deposuz e-ticarette satıcı konumundaki kişi veya kurum, ürünü satıcının veri tabanında görüntüler ve müşteri ile eşleştirir. Satılan ürünler ve lojistik süreçler üzerinde hiçbir kontrolü yoktur. Sanal pazaryeri uygulamalarında kurumlar ürettikleri veya tedarik ettikleri ürünleri satarlar ve kendi depolarında muhafaza ederler.

Envantersiz e-ticaret yapmak için AliExpress gibi zaten hazır ve çalışır durumda olan bir platform kullanmak zorunda değilsiniz. Bu modeli kendi e-ticaret siteniz ile de kullanabilirsiniz. Bu iki kanalı birlikte kullanan karma bir model en ideal olanıdır.

Stoksuz E-ticaret Nasıl Yapılır?

Artık bu modelin genel olarak ne olduğundan bahsettiğimize göre, sıkça sorulan soru olan “envantersiz e-ticaret nasıl çalışır?” sorusunun cevabına gelebiliriz. Stoksuz e-ticaretin üç ana unsuru vardır: satıcı, tedarikçi ve müşteri. Bu model ancak tüm bu unsurların varlığında bütünsel olarak uygulanabilir. Süreç temel olarak dört adımda gerçekleşir. Deposuz e-ticaret nasıl çalışır, dört temel adımda şu şekilde açıklanabilir:

dropshipping stoksuz satis nedir 1 1024x536 1
Stoksuz E-ticaret (Dropshipping) Nedir? Stoksuz E-ticaret Nasıl Yapılır? 16 Mayıs 2022 2

Hedef kitlenizi belirleyin

Envantersiz satış yaparken yatay bir e-ticaret modelinden ziyade dikey e-ticarete geçmek daha önemlidir. Bir niş pazarı hedeflemek, işinizi daha iyi yürütmenizi sağlar ve daha net bir hedef kitleye ulaşarak rekabetin daha az olduğu bir pazarı hedefleyebilirsiniz. Hedeflediğiniz pazar büyüdükçe rekabet arttıkça o pazarda farklılaşmanız çok zorlaşıyor.

Satacağınız ürünlere karar verin
Stoksuz E-ticarette en çok satan ürünlere yönelik kılavuzumuz, envantersiz e-ticaret yaparken hangi ürünleri satacağınıza karar vermenize yardımcı olacaktır.

Bir tedarikçi ile pazarlık yapın
Satmak istediğiniz ürünü üretecek veya stoklayacak bir tedarikçi ile anlaşma yapmalısınız. Bu sağlayıcının hem teknik altyapı hem de iş yapma şekli açısından deposuz e-ticaretin gereksinimlerini karşılaması önemlidir.

Dropshipping için altyapınızı seçin
Tedarikçi firma ile anlaştıktan sonra ikinci adım satacağınız ürünü kullanmakta olduğunuz sanal marketplace uygulamasında sergilemektir. Gerekli entegrasyon süreçleri ile tedarikçi tarafından sağlanan görsel veya ürün bilgisi gibi verileri doğrudan bu platformlara aktarabilirsiniz. Benzer bir işlemi marketin yanı sıra kendi e-ticaret siteniz için de yapabilirsiniz.

Nakliye için teslimat tarihlerini kontrol edin
Stoksuz e-ticaret yaparken çalışacağınız tedarikçileri araştırmanız önemlidir. En önemli konulardan biri kargoların teslim süreleridir. Özellikle yurt dışına gönderim yapmayı planlıyorsanız, farklı ülkelerde teslimatın ne kadar sürdüğünü öğrenmeniz gerekir.

Bu sürenin uzun olması müşterilerinizin uzun bekleme sürelerine yol açacağından ve müşteri memnuniyetini azalttığından sadık müşteriler kazanmanız zorlaşır. Ek olarak, kargo teslimat sürelerini bilmek pazarlama çalışmalarınız için önemlidir. Bu bilgiden faydalanabilir ve aynı zamanda müşterilerinize destek olabilirsiniz.

İade politikanızı oluşturun
Envantersiz e-ticaret yaparken, getirileri dikkate almak önemlidir. Tüketiciler satın aldıkları ürünleri sebep göstermeksizin iade edebilirler. Bu yüzden bir iade politikasına sahip olmak önemlidir.

İade politikanızı web sitenizde açıkça belirterek müşterilerinize sunun. Dolayısıyla onlar da bu koşulları görüyorlar. E-ticarette iadeler her zaman olur, bu yüzden önceden önlem almanız gerekir.

Siparişiniz ve teknik altyapı hakkında detaylı bilgi alın
Bulunduğunuz yerden veya pazardan gelen siparişler de alınan teknik önlemler sayesinde tedarikçiye ulaştırılır. Tedarikçiye ürün başına yapacağınız ödemeler de aynı sisteme dahil edilebilir. Tedarikçiye ödediğiniz tutar ile ürünün satış fiyatı arasındaki fark, ürün başına kârınızı temsil eder.

Stoksuz Satış Alıcı ve Satıcı Arasında Nasıl Gerçekleşir?

Bir satış işlemi, satıcı ve alıcı arasında gerçekleşmek zorundadır. Satıcı, hâlihazırda elinde bulunan ürünü alıcıya iletir. Stoksuz e-ticaret kapsamında yapılan satışlar için bu durum biraz daha farklıdır. Zira satıcı bu kez elinde olan ürünleri değil, satışı konusunda tedarikçi ile anlaştığı ürünlerin satışını yapar. Bu ürünlerin tanıtımı, onları için düzenlenen reklam kampanyaları yine satıcının sorumluluğundadır.

Bu faaliyetlerin asıl amacının da potansiyel müşterilere ulaşmak olduğu gerçeğinden hareket ederek stoksuz satışlarda da müşterinin muhatabının satıcı olduğu çıkarımı yapılabilir. Yani dropshippingyöntemi ile yapılmış bir alışverişte alıcının konumu değişmez. Satıcı ise alıcıdan gelen sipariş doğrultusunda tedarikçiyi bilgilendirir; siparişin alınması ve tedarikçiye iletilmesinin ardından sürecin kendi üzerine düşen kısmını tamamlamış olur.

Ürün, bu sürecin sonunda tedarikçi tarafından alıcıya kusurlu olarak iletilebilir. Satıcının ürünün hiçbir kontrol mekanizmasına dâhil olmaması, yani aslında görmediği bir ürünü satması bu anlamda bir risk taşır. Çünkü müşteri, teslim aldığı ürünün sorunlu olması hâlinde konuyla ilgili olarak satıcı ile iletişime geçer. Bu nedenle stoksuz e-ticaret ile uğraşmayı düşünüyorsanız birlikte çalışacağınız tedarikçiyi doğru seçmeniz çok önemlidir.

Stoksuz E-Ticaret Tedarikçileri Kimlerdir?

Stoksuz e-ticaret modelinin yoğun kullanımı, bu amaca doğrudan hizmet eden birçok satıcının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu kuruluşlar B2B formatında hizmet sunmaktadır. Diğer bir deyişle, operasyonel hedefler, nihai müşteriye doğrudan ulaşmak değil, ürünleri satan şirketlere ulaştırmak. Bu hizmeti sunan firmaların web siteleri klasik alışveriş platformları ile benzerlik göstermektedir. Birden fazla ürün türü sunan stok dışı e-ticaret satıcıları varken, tek bir alana odaklanan satıcılar da var.

Ne tür bir sağlayıcıyla çalışmanız gerektiği, tamamen ne yapmak istediğinize bağlıdır. Çok geniş bir ürün yelpazesi düşünürseniz bu yönde faaliyet gösteren tedarikçilerle çalışmanız daha doğru olacaktır. İş planınız belirli bir alana girme ve o alanda tercih edilen bir marka yaratma fikrine sahipse tedarikçinizi buna göre seçebilirsiniz. Ek olarak, deposuz e-ticaret üzerinde çalışabileceğiniz tedarikçiler yerel veya denizaşırı olabilir.

Yabancı Tedarikçiler

  • AliExpress
  • Spocket
  • DHgate
  • SaleHoo
  • BrandsGateaway
  • NordStrom
  • GndAtlanta

Yerli Tedarikçiler

  • YeniStoksuz
  • ToptancınBurada
  • StokHanem
  • AyakkabıXML
  • ModaCar
  • E-hediyeci
  • Gumush

Stoksuz Satış Yapmak İçin Ne Kadarlık Bütçe Gerekir?

Dropshipping için büyük bir bütçeye ihtiyacınız yok. Bir web sitesi açmak, alan adı ve sunucu ve altyapı kurma maliyeti, herhangi bir miktarda para yatırmak için ilk etapta ihtiyaç duyduğunuz unsurlardır. Ayrıca, başlamayı planladığınız reklam ve pazarlama miktarını da ekleyebilirsiniz. Tüm bunları hesaba kattığınızda, ortaya çıkan bütçe, ürün satın alma ve stoklama ile çalıştığınız bir plana göre çok daha düşüktür.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Yorum Yap