Bozcaada koyları ve plajlarını güncel olarak derledik. Bozcaada çağdaş insanlarla, çöpsüz, bakımlı halk plajlarında yüzebileceğiniz son kalan yerlerden bir tanesi. Etrafta ne bir mangalcı var, ne de kenara çekip müziği ile keyfinize limon sıkan bir otomobil… Öte yandan işletmesiz rahat edemeyenler için salaş beach clublar da var.
- Salhane
- Liman
- Ayazma Plajı
- Sulubahçe Plajı
- Habbele Plajı
- Beylik Koyu
- Akvaryum Koyu
- Birinci Bakir Koy
- İkinci Bakir Koy
- Ayana Plajı
- Üçüncü Bakir Koy
- Tuzburnu Koyu
- Tekirbahçe Koyu
- Poyraz Limanı
- Çayır Plajı
Bozcaada Merkezde Nerede Denize Girilir?
Salhane
Bozcaada merkezde denize girmek için en güzel nokta açık Salhane’nin iskelesi. Bozcaada Kalesi manzaralı yan koyun sonunda kalan mekan bununla birlikte o kadar da eğlenceli bir bar. İskelesi son senelerde yapıldığından oldukça yeni ve bakımlı. Merdivenlerinden direkt olarak sığ olan sularına iniyorsunuz. Ayağınıza deniz kestanesi yada sert kayalıklar batmasın diye deniz ayakkabısı giymeyi tercih edebilirsiniz.
Liman
Denize giriş için pek oldukca merdivenin bulunduğu Bozcaada limanı da Salhane’den sonraki ikinci seçeneğiniz fakat bize sorarsanız ilk tercihiniz Salhane olsun çünkü burada deniz trafiği devam ediyor. Her ne kadar temiz olursa olsun teknelere karşı tetikte olmalısınız. Limana geldiğinizde Ritim Cafe ve Biz Bize Cafe şeklinde liman boyunca uzanan çeşitli cafe işletmeleri görmüş olacaksınız. Buralarda hem bir şeyler yiyip içebilir bununla birlikte önlerinden denize girmek için mini bir beach club hizmeti alabilirsiniz.
En Popüler Koylar
Ayazma Plajı
Anlatmaya adanın en popüler koyu Ayazma Plajı’ndan başlamış olalım. Aracınız yoksa adanın merkezinden her 10 dakikada bir kalkan seferlerle kolayca ulaşabilirsiniz. Zaten öteki popüler koylar da Ayazma’nın iki yanına diziliyor. Eğer serin deniz sevenlerdenseniz Ayazma tam size bakılırsa bir plaj bulunduğunu söyleyebiliriz. Buranın suyu dişlerinizi tıkırdatmaya kafi gelecek cinsten. Mayıs ayında hepimiz denizde 3 dakika kalabildik ama Temmuz’da hava kavrulurken müthiş rahatlatıyor. Serin sularına rağmen plajı kumluk olduğundan çocuklu aileler de tercih ediyor.
Ayazma’nın hem kumsalı ve hem de koyu güzel ama en cazip şu demek oluyor ki beach club’daymış konforunda takılabiliyor olmanız. Kıyı süresince dizilmiş 4 işletme var. Biranız, patatesiniz, karpuz peyniriniz hemen yanı başınızda. Şezlong, şemsiye ve duş şeklinde bir plaj gününe dair bütün ihtiyaçlarınızı da karşılarsınız. Bu sebeple oldukca tercih ediliyor, hatta sezonda iğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalıkla karşılaşmaya hazır olun.
Ayazma kıyısındaki 4 işletmenin dördü de güzel ama akşam yemeği için gidecekseniz Vahit’in Yeri’nin performansı bir başka. En İyi Bozcaada Mekanları önerilerimizde aslına bakarsanız kendisinden bol miktarda bahsettiğimiz için şimdi detaya girmiyoruz fakat plajdaki dört seçeneği veriyoruz:
– Vahit’in Yeri: Gündüz plajdaysanız acıktığınızda manzaralı masalarına oturup bira – patates – kalamar yapmalık, akşam ise Ayazma’ya tek başına gelme sebebi bir mekan.
– Koreli: 1967’den beri sahilin ikinci uğrak mekanı olan Koreli de en az Vahit’in Yeri kadar klasikleşmiş bir Ayazma mekanı. Hatta adanın yerelleri Vahit’in Yeri’nden daha oldukça sakinliği nedeniyle daha çok Koreli’yi tercih ediyor.
– Thenes Restoran: İbrahim Bey ve ailesinin mütevazı restoran işletmesi. Kendi yapımları köfteleri özellikle seviliyor.
– Ayazma Restoran: Plajın en sonunda kalan bir restoran ve kokteyl bar işletmesi. Diğer üçü gibi köklü bir mekan değil el değiştiren yerlerden. Mekanın tam önüne kendine ilişkin plaj çardakları da koymuş.
Sulubahçe Plajı
Sulubahçe ise Ayazma Plajı’nın hemen solundaki koy. Deniz aynı deniz fakat işletme olmadığı için Ayazma’ya gore daha sakin oluyor. Kendi imkanlarınızla bütün günü geçirebileceğiniz ücretsiz plajlardan. Taş kum karışık bir kumsalı var. Denizi ise her daim soğuk. Plaja inen yol da birazcık toz toprak. Kampçılar burayı mesken tutuyor.
Habbele Plajı
Sulubahçe’den sonraki plaj olan Habbele Plajı ise adanın en popüler ikinci sahili. Bir ucunda beach işletmeleri var. Diğer ucunda ise şemsiye ve katlanır sandalyenizi getirip istediğiniz benzer biçimde kurulabileceğiniz plaj kısmı.
Denizi kum ve taş komplike. Burası da merkezden dolmuşların kalktığı ada plajlarından. Plajdaki işletmeyi de geçtiğinizde karşınıza Bertiz Otel çıkıyor. Günübirlik otel müşterisi olmasanız da plajından istifade etmek için tercih edebilirsiniz.
Habbele Plajı’nın bir önemli özelliği de Bozcaada’da tekerlekli iskemle ile erişime müsait bir engelsiz plaj kısmının olması. Bu kısımda engelli otoparkı, şemsiye ve iki denize sokulabilir özellikte plaj sandalyesi bulunuyor.
Beylik Koyu
Beylik Koyu ise Ayazma Koyu’nun diğer yanında kalan koy. Burayı asıl ünlü meydana getiren vaka 2015’te koyda karaya oturmuş olan Mercy God (fakat Tanrı pek de merhamet etmemiş sanki:) ) gemi enkazı. Enkaz 2019’a kadar koyda bulunuyordu ve reel bir gezgin çekim noktasıydı. Fakat zamanla paslanan metal parçalar koy ekosistemini tehdit etmeye ve asbest salmaya başlayınca kaldırıldı. Çok da iyi oldu. Merkezden saat başı kalkan minibüsler ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz.
Akvaryum Koyu
Artık Ayazma taraflarından uzaklaşıyoruz. Adanın en güneyine iniyoruz. Korunaklı konumu ile Akvaryum adanın en sevilen denize girme noktalarından. Suyu pek güzel. Herhangi bir işletme veya şezlong ve şemsiye hizmeti bulunmuyor. Yine de oldukça istek görüyor şundan dolayı Ayazma Plajı artık sezonda Bozcaada’ya yetmemeye başladı. Orada yer bulamayanlar Akvaryum’a yada Habbele’ye sığınıyor. Merkezden kalkan minibüsler ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Daha Az Kalabalık Plajlar
Yüzmek İçin Birinci Bakir Koy
Beylik Koyu’ndan sonra Akvaryum Koyu’na kadar karşınız irili ufaklı çokça bakir koy çıkıyor. Buralara ulaşım için altınızda araba olması koşul. Dilediğinizi gözünüze kestirip araba ile kıyısına inebilirsiniz. Aralarından bizim uğrama fırsatı bulduğumuz ilk koy burası.
Yüzmek İçin İkinci Bakir Koy
Hemen yol kenarına oldukça yakın bir şekilde karşınıza çıkacak olan bakir koy. Arabayla doğrudan olara kıyısına inemiyorsunuz sadece otomobilinizi yol kenarındaki ceplere park edip yürüyebilirsiniz.
Ayana Koyu
Ayana Koyu ise yeniden güzergah üstündeki bakir koylardan biri fakat en azından adı var. Ayrıca minibüslerin duraklarından biri. Oldukça geniş ve uzun olan plajın bir kısmı taşlık bir kısmı da incecik kum. Sığ denizi le çocuklu aileler için ülkü noktalardan. Adanın kalabalık koylarından kaçıp daha huzurlu bir ortam arayanların tercihi. Yalnız duş, şezlong, wc, şemsiye, yeme-içme namına bir şey olmadığı aklınızda olsun.
Yüzmek İçin Üçüncü Koy
Birinci bakir koyu ve Ayana Koyu’nu geçip yola devam ettiğinizde karşınıza bu üçüncü keşfimiz çıkacak. Bu üçüncüsüne de otomobille inemiyorsunuz sadece otomobilinizi yol kenarındaki ceplere park edip rahatlıkla yayan kıyısına gidebilirsiniz.
Neco Beach
Bozcaada’da bir diğer feneri olan, güneydoğu ucundaki Tuzburnu Feneri’nin de olduğu denize girme noktası. İşletmenin olmadığı bakir koylardan. Tuzburnu’nda ada merkezine biraz daha doğru devam ettiğinizde karşınıza Ataol Beach & Bungalow işletmesi ve Korukcu Villaları’na bağlı Neco Beach’i çıkacak. Buralarda konaklamasanız da beach olarak hizmet alabiliyorsunuz. Merkezden saat başı kalkan minibüsler ile koya ulaşım sağlayabilirsiniz.
Tekirbahçe Koyu
3,5 kilometre ile Bozcaada merkeze en yakın koylardan olan Tekirbahçe Koyu, adada otellerin kümelendiği bölgede bulunuyor. O nedenle de buradaki oteller ve dinlence köylerince parsellenmiş bir koy. Kimisine dışarıdan siz de gelip plajından istifade edebiliyorsunuz kimisi ise sadece konaklayan misafirlere özel. Bu ufak plajlardan bazılarına siz de dışardan katılabilirsiniz. Bizce pas geçilebilir bir seçenek ama yine de detayları bulunsun.
Poyraz Limanı
Bozcaada merkeze en yakın koy ise Poyraz Limanı. Koyda herhangi bir tesis yok. Deniz ayakkabınız var ise rahat edersiniz bu sebeple suyun içinde kayıp düşmenize niçin olacak yosunlu kayalıklar ve deniz kestaneleri var. Suyu sığ, dalgasız ve ılıman.
Çayır Plajı
Bozcaada’nın en kuzey plajı olan Çayır ise adada kitesurf yapılabilen nokta. Eskiden burada bir kite tesisi de varmış hatta kitesurf turnuvası da düzenleniyormuş ama hepimiz gittiğimizde plajda böyle bir hizmete rastlamadık. O nedenle şimdilik tesisin bulunmayan bakir plajlardan diyebiliriz.
Kaynak:bizevdeyokuz.com